Suroviny
- olivový olej 6 PL
- šalotka 2
- česnek 4
- arborio rýže 500 g
- bílé víno 3/4 hrnku
- sójová omáčka 2 ČL
- miso pasta 1/4 hrnku
- vývar 5 hrnků
- citronová šťáva 1 ČL
- umeocet 1 PL
- houba 500 g
- pažitka 30 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V hrnci si na střední plamen rozpálíme olivový olej. Přidáme najemno nakrájenou šalotku a česnek. Smažíme cca 2 minuty tak, aby šalotka zesklovatěla, neměla by zhnědnout. Přidáme rýži a smažíme a mícháme, dokud nebude rýže rovnoměrně obalená olejem. Rýže by neměla být hnědá, vaříme cca 3 minuty. Přidáme bílé víno, mícháme a vaříme okolo 2 minut, dokud se neodpaří všechen alkohol. Poté přidáme sójovou omáčku a miso pastu. Přidáme vývar a odlepíme veškerou rýži z hrnce tak, aby nezůstala žádná přichycená. Zmírníme plamen a vaříme přibližně 15 minut.
- Během vaření si nakrájíme houby na větší kousky, vložíme na pánev s olivovým olejem a přibližně 5 minut smažíme na středním plameni. Osolíme a opepříme. Přidáme šťávu z citronu, umeocet a pořádně promícháme, aby se všechny chutě spojily. Dle preferencí můžeme dosolit a dopepřit. Za míchání vaříme, dokud nebude mít rizoto krémovou konzistenci. Následně můžeme podávat s pažitkou nakrájenou najemno a osmaženými houbami.