Na ozdobu
- šlehačka 500 ml
Postup přípravy
Moučkový cukr prosejeme. Vanilkový lusk rozkrojíme na dvě poloviny, jednu si schováme do skleničky, aby nevyschla, druhou rozřízneme podélně a hranou nože z ní vytáhneme semínka. Na pečicím papíře narýsujeme 10 koleček o průměru 7 cm ve větších rozestupech, bílková hmota se při pečení trochu rozteče, a položíme jej kresbou dolů na plech. Troubu předehřejeme na 150°C. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukr (vždy se musí dobře zašlehat), následně vanilku, škrobovou moučku a nakonec ocet. Připravené těsto navršíme na kolečka na pečicím papíře. Na okrajích by mělo být těsto vyšší než uprostřed, ve vytvořeném dolíčku potom lépe drží šlehačka a ovoce. Plech vložíme do trouby a teplotu okamžitě snížíme na 120°C a pečeme cca 45 minut na spodní příčce trouby. Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uprostřed vláčná. Po upečení troubu vypneme, zavřeme a Pavlovu v ní necháme úplně vychladnout. Na vychladlý korpus natřeme vyšší vrstvu šlehačky a poklademe ovoce. Okamžitě podáváme.