Omáčka
- rajčata v konzervě 150 g
- červené víno
- cibule 200 g
- mrkev 250 g
- celer 250 g
- hovězí maso 500 g
- mléko 250 ml
- bobkový list 3
- olivový olej
- máslo 30 g
- parmezán
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Těstoviny: Mouku vysypeme na desku, uděláme do ní důlek a nalijeme vejce. Začneme zpracovávat nejdříve vidličkou, poté hněteme ručně. Vyvalujeme a krájíme podle potřeby.
- Bešamel: V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přisypeme mouku. Necháme udělat jíšku a přilijeme mléko. Vaříme cca 5 minut.
- Omáčka: Na másle osmažíme cibuli a slaninu, přidáme nakrájenou zeleninu a opečeme. Přidáme maso a zalijeme vínem a necháme zredukovat. Poté vložíme rajčatový protlak a rajčatový koncentrát. Necháme provařit.
- Dohotovení: Do zapékacích misek na dno vložíme vrstvu bešamelu a budeme postupně střídat těstoviny a omáčku. Poslední vrstvu tvoří bešamel a nastrouhaný parmazán. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.