Suroviny
- mrkev 2
- celer 1/2
- petržel 1
- cibule 1
- kuřecí prsa 3
- vývar 2 l
- bobkový list 4-5
- nové koření 8 kuliček
- pepř celý 12 kuliček
- máslo 60 g
- smetana 250 ml
- citron 1
- cukr
- celozrnná mouka 3 PL
Celozrnný knedlík
- rohlík 2
- celozrnná mouka 2 hrnky
- mléko 2 hrnky
- vejce 2
Postup přípravy
- Zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém vzorku struhadla. Cibuli nakrájíme najemno. Zeleninu osmahneme na troše másla a přidáme bobkový list. Až zelenina trochu „slehne“, přidáme i kuřecí prsa (celá), necháme je zbělat po obou stranách a zalijeme vývarem tak, aby bylo vše ponořené, a přihodíme „kuličkové koření“. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme alespoň hodinu dusit.
- V hrnku si připravíme jíšku. Smetanu rozkvedláme s moukou. Z omáčky vylovíme koření. Vyjmeme i maso. Do omáčky vlijeme zátřepku a provaříme. Nyní můžete omáčku rozmixovat tyčovým mixérem. Omáčku ochutíme podle chuti – citrónem a cukrem. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou. Ozdobíme – klasicky se hodí našlehaná smetana, brusinky a citrón.
Celozrnné knedlíky
- Všechny suroviny smícháme a dáme do 3/4 vymazaného hrníčku.
- Vyjde celkem na 6 hrnků. Vložíme do mikrovlnky a děláme cca 7 minut.
Autor receptu: Petra Kostková