Head
- kachní prsa 1 ks
- červené víno None ml
- rozmarýn None ks
- tymián None ks
- švestky None ks
- povidla None ks
- cukr None g
- sůl None g
- pepř None g
- brambory None g
- máslo None g
Omáčka
- červené víno None ml
- švestky None ks
- cukr None g
- sůl None g
- pepř None g
- červené víno None ml
- švestky None ks
- skořice None špetka
Podávání
- kachní prsa None ks
- švestková omáčka None lžíce
- brambory None g
Postup přípravy
Kachní prsa naložíme do červeného vína a rozmarýnu, nejlépe přes noc. Pak nařežeme kůži a prsa osmahneme na pánvi. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem a vodou, posypeme solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem a pečeme 2-3 hodiny na 160°C. Před koncem pečení sundáme poklici a dopečeme, aby na povrchu vznikla kůrka. Nakrájíme švestky, dáme do výpeku z kachny, osolíme, opepříme, osladíme dle chutí, přidáme povidla, červené víno a necháme svařit. Dle chutí můžeme přidat trochu skořice. Opečená kachní prsa podáváme se švestkovou omáčkou a šťouchanými bramborami, které uvaříme v osolené vodě, rozšťoucháme s máslem a osmahnutou jarní cibulku.