Suroviny
- kachní prsa
- máslo 4 lžíce
- citron 1
- višně cca 200 g
- červená cibule větší
- cukr 2 lžičky
- bramborový škrob 2 lžičky
- brambory
- smetana
- sůl
- černý pepř
Postup přípravy
- Omytá a osušená kachní prsa očistíme, nařežeme zešikma na straně s kůží, osolíme a opepříme. Kachní prsa orestujeme v rozpálené pánvi bez tuku nejdříve na straně s kůží, aby se vypekl tuk a byla křupavá (asi ⅔ celkového času). Trochu přitlačíme, aby se kůže opekla rovnoměrně. Otočíme a opékáme na mírném plamení dále. V průběhu restování sbíráme vyškvařený tuk. Opečená kachní prsa přendáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 10 minut. Přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout. Před podáváním nakrájíme na tenké plátky.
- Višně scedíme a necháme okapat, šťávu odložíme na později. Červenou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše kachního tuku dozlatova. Přidáme višně a cukr a restujeme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme dvě lžíce másla, osolíme a opepříme. Podlijeme višňovou šťávou a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Pokud není omáčka dost kyselá, můžeme dochutit pár kapkami citronové šťávy. Omáčku zahustíme dvěma lžičkami bramborového škrobu, který jsme rozmíchali v troše studené vody a necháme přejít varem.
- Brambory vaříme v osolené vodě asi 20 minut, slijeme vodu a rozšťoucháme s máslem a smetanou.