Špenát
Bramborová kaše
- smetana ke šlehání 450 ml
- pažitka
- sůl
- bílý pepř
Jehněčí
- olivový olej 3 PL
- sůl
- pepř
- provázek
Postup přípravy
- Maso: Vykostěnou jehněčí kýtu očistíme, ale je důležité, aby zůstalo nějaké tukové krytí. Vnitřek kýty lehce nařežeme nožem, aby se marináda lépe dostala do masa. Z česneku, rozmarýnu, ančovičky a olivového oleje připravíme pastu a potřeme s ní vnitřek kýty. Kýtu zabalíme a svážeme řeznickým provázkem do původního tvaru. Takto připravenou kýtu pečeme na mřížce v uzavřeném pekáči na 180 °C po dobu 75–90 minut, do spodu pekáče přidáme rozkrájené cibule a 200 ml vody. Odebereme upečenou cibuli s výpekem, stáhneme přebytečný tuk a přepasírujeme do hladké šťávy. Odkryté jehněčí potřeme vypečeným tukem a opečeme v troubě na 220 °C.
- Špenát: Ve velkém hrnci zpěníme na másle najemno nasekanou šalotku. Přidáme špenát, přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud špenát nezmenší objem. Dochutíme solí a pepřem.
- Bramborová kaše: Oloupané brambory typu B nebo C uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory důkladně scedíme a rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme horkou smetanu a ihned podáváme.