Suroviny
- špaldová mouka 250 g
- slanina 200 g
- cibule 2
- kmín 1 ML
- voda 300 ml
- nové koření 4
- droždí 21 g
- smetana 1
- česnek 4
- slunečnicová semínka
- olivový olej
- oregano
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Na sádle osmažíme cibuli s novým kořením a bobkovým listem dozlatova. Přidáme nakrájenou slaninu, mírně osmažíme a přidáme očištěná játra. Játra opékáme cca 10 minut na větším ohni – nesmí být tvrdá ani krvavá. Poté odstavíme a přidáme koření – sůl, pepř, česnek, máslo + bylinky dle chuti. Vytáhneme nové koření a bobkový list. Necháme zchladnout. Následně přidáme smetanu a rozmixujeme v robotu či tyčovým mixérem. Dáme do připravených formiček a vložíme do lednice. Před servírováním ozdobíme brusinkami.
- Domácí chléb ze špaldy: Do vlažné vody rozdrolíme kvasnice a lžičku cukru – necháme cca 10 minut vzejít kvásek. Mezitím si dozlatova osmažíme na sádle cibuli a poté necháme zchladnout. Do větší misky prosejeme mouky, přidáme koření, zchladlou cibuli a přilijeme vzešlý kvásek – vše smícháme a vypracujeme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Po 45 minutách těsto předěláme do formy vyložené sádlem omaštěným pečicím papírem. Těsto shora mírně nařízneme, zaprášíme moukou a necháme kynout dalších 30 minut. Těsto potřeme vodou a vložíme do rozpálené trouby (230 °C). Po 20 minutách chléb přikryjeme alobalem a troubu snížíme na 180 °C – pečeme dalších 30 minut.