Drobenka
- cukr 30 g
Vanilkový krém
Drobenka
- mouka 50 g
Postup přípravy
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kostičky. Podlijeme asi třemi lžícemi vody, přilijeme amaretto, javorový sirup, citronovou šťávu a všechny tekutiny necháme zredukovat. Občas zamícháme. V misce připravíme drobenku smícháním všech surovin.
Jablka rozdělíme do malých kulatých zapékacích misek, posypeme drobenkou a dáme na 20-30 minut do trouby vyhřáté na 180°C.
Mezitím si připravíme omáčku. Mléko se smetanou a vanilkou přivedeme téměř k varu. Pak ihned stáhneme. Cukr, žloutky a škrob utřeme, horké mléko vlijeme do žloutkové pasty, dobře mícháme, aby se směs nesrazila. Omáčku vrátíme na mírný oheň a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme horké nebo teplé.