Krutony a slanina
- toustový chleba 4 plátky
- slanina 4 plátky
- parmezán 30 g
- olivový olej 10 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Na másle zpěníme šalotku a restujeme ji asi minutu. Přilijeme 200 ml horkého vývaru a na středním plameni ho necháme odpařit. Opět přilijeme dalších 200 ml vývaru a znovu ho necháme odpařit. Přidáme hrášek, osolíme, opepříme a přilijeme zbývajících 700 ml vývaru a přivedeme k varu. Povaříme asi 10 minut a tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme. Milovníci krémovějších polévek mohou zašlehat kousek studeného másla, ale není to nutné. Polévku servírujeme horkou.
- Krutony a slanina: Nejprve si předehřejeme troubu na 175°C. Nakrájíme toastový chléb na menší čtverečky. Vložíme na pečicí papír na plech a pokapeme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a posypeme parmazánem. Nakrájíme slaninu na menší kostičky a vložíme vedle krutonů na pečicí papír. Pečeme cca 10 minut, dozlatova.