Suroviny
- hovězí kostky 1 kg
- mrkev 1
- celer 100 g
- řapíkatý celer 100 g
- červené víno 700 ml
- anglická hořčice 150 g
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 1 snítka
- bobkový list 4
- vývar 500 ml
- cibule 1
- česnek 4 stroužky
- rajský protlak 3 PL
- olej
- sůl
- pepř
Karlovarský knedlík
- rohlík (2 dny staré) 5
- vejce 2
- mléko 200 ml
- máslo 20 g
- hladkolistá petržel
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso zprudka orestujeme na oleji, osolíme a opepříme. Chvilku opékáme ze všech stran a poté dáme stranou. Ve stejném hrnci pak opečeme slaninu, poté přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Přidáme 3 lžíce protlaku a chvilku opékáme.
- Do hrnce přilijeme láhev červeného vína a svaříme na polovinu. Poté přidáme vývar, bylinky a bobkový list, vložíme zpět do hrnce maso a dusíme/pečeme cca 2–3 hodiny do změknutí masa. Po změknutí scedíme omáčku a vmícháme máslo pro zjemnění a zahuštění.
- Rohlíky nakrájíme na malé kostky a necháme proschnout. Z mléka a žloutků vytvoříme těstíčko a přidáme rohlíky. Promícháme, osolíme, přidáme rozpuštěné máslo, hrst nasekané petržele a nastrouháme špetku muškátového oříšku.
- Poté lehce vmícháme sníh z bílků a necháme odpočinout. Směs plníme do potravinářské fólie a vytvoříme váleček, který vaříme ve vodě cca 20 minut.
Autor receptu: Michal Novák