Suroviny
- hovězí krk 1 kg
- anglická slanina 100 g
- rajský protlak 2 PL
- bobkový list 3
- badyán 1
- mrkev 2
- cibule 2
- červené víno
- houby shimaje
- smetana 200 ml
- máslo 1/4
- petrželová nať
- brambory 1,5 kg
- kurkuma
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso opracujeme, nakrájíme na větší kusy, dáme do nádoby a zalijeme vínem, přidáme bobkový list, mrkev, cibuli na čtvrtky, badyán a dáme do lednice přes noc. Poté maso vytáhneme, osušíme, lák scedíme a ponecháme.
- V pánvi osmahneme anglickou slaninu, vytáhneme a ve výpeku osmahneme maso, poté přidáme anglickou slaninu, zeleninu, lak, hovězí vývar a vaříme doměkka.
- Po hodině až dvou vytáhneme maso, omáčku rozmixujeme, dochutíme, přepasírujeme a bez vaření dáme rozpustit čtvrtku másla. Brambory oloupeme, přidáme sůl, kurkumu a uvaříme.
- Poté scedíme, vyšleháme spolu se šlehačkou do kaše. Na ozdobu osmahneme anglickou slaninu na kostky, mrkev na plátky, houby shimaje a posypeme směsí bramborovou kaší.
Autor receptu: Čestmír Moravec