Maso
- hovězí ossobuco 5 porcí
- mrkev 2-3
- celer 1/2
- petržel 2-3
- červené víno 700 ml
- sádlo
- zeleninový vývar 500 ml
- demi-glace
- hladká mouka
- česnek 3 stroužky
- bobkový list
- nové koření
- balsamico
- pepř celý
- čerstvě namletý pepř
- tymián
- sůl
Postup přípravy
- Troubu rozehřejeme na 180 až 190°C . Na rozpáleném sádle necháme zprudka zatáhnout osolené a opepřené hovězí ossobuco, které posléze přendáme na talíř. Ve výpeku zprudka orestujeme kořenovou zeleninu, přidáme koření, ocet balsamico. Zeleninu zaprášíme hladkou moukou.
- Ossobuco vrátíme zpět k zelenině, podlijeme vývarem, červeným vínem a přidáme demi glace dle potřeby. Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme až tři hodiny. Průběžně kontrolujeme chuť omáčky, kterou dochutíme dle potřeby demi glace, solí či pepřem.
- Nakrájené brambory vaříme do změknutí. Mezitím orestujeme na sádle cibuli. Uvařené brambory scedíme, přidáme orestovanou cibuli, máslo. Brambory rozšťoucháme a dochutíme čerstvě nastrouhaným křenem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem.
Autor receptu: Radim Šimík