Suroviny
- zadní hovězí maso 700 g
- cibule (větší, nejlépe červená) 1 kus
- červené víno (kvalitní moravské nebo české (ideálně Frankovka nebo Svatovavřinecké)) 300 ml
- hovězí vývar (silný) 300 ml
- mrkev (větší) 1 kus
- petržel (větší) 1 kus
- majoránka (2 snítky čerstvé nebo lžička sušené)
- oregano špetka
- drcený kmín dle potřeby
- hladká mouka dle potřeby
- máslo dle potřeby
- olej dle potřeby
- sůl dle potřeby
- pepř dle potřeby
Postup
- Hovězí maso nakrájíme na kousky, osolíme a orestujeme na rozpáleném másle v kombinaci s olejem.
- Po zatáhnutí masa přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ještě jemně opéct.
- Poté lehce zaprášíme hladkou moukou, promícháme a zalijeme vínem.
- Chvíli necháme maso povařit, přilejeme vývar a přidáme koření (majoránku, pepř, oregano, kmín, sůl). Dusíme na mírném plamení, dokud nebude maso měkké. Podléváme vývarem, popřípadě červeným vínem.
- Mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kostičky a zeleninu opečeme na másle, aby na povrchu zkaramelizovala. Až bude maso měkké, přidáme orestovanou zeleninu a necháme spolu asi pět minut vařit.
Autor receptu: Denisa Mašková