Francouzská bageta
- med 1.5 lžíce
Postup přípravy
- Kuřecí játra odblaníme, propláchněme v mléce a nakrájíme na menší kousky. Cibulku nakrájíme najemno a na dvou lžících másla ji smažíme tak dlouho, dokud nezezlátne. Poté přidáme játra a za stálého míchání počkáme, až se zatáhnou a zesvětlají. Játra zalijeme vývarem a vínem, aby byla nejméně do poloviny ponořená. Osolíme, opepříme. Přidáme bylinky a vaříme asi patnáct minut. Směs vlijeme do mísy, přidáme zbylé máslo a rozmixujeme do hladka. Měla by mít konzistenci husté omáčky. Pokud je příliš hustá, vmícháme smetanu. Podle chuti opepříme a osolíme. Paštika může být dost slaná, protože sůl dodatečně sůl vstřebá. Směs přendáme do keramických misek, přelijeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Jakmile paštika dostatečně zchladne, zakryjeme ji potravinovou fólií a dáme na 2-3 hodiny ztuhnout do lednice.
- Všechny ingredience na bagetky smícháme ve vláčné těsto, které necháme 10 minut odpočinout. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vytvarujeme bagety, které nahoře lehce nařízneme a dáme na plech s pečicím papírem a necháme 45 minut kynout pod utěrkou. Předehřejeme si troubu. Na dno dáme pekáček s vodou a bagety necháme péct do zlatova asi dvacet minut. Hotovou bagetu nakonec potřeme vlažnou vodou.