Na korpus
- mouka 150 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dva plechy si vyložte papírem na pečení. Vejce si rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh. Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků. Těsto pak rozetřete na oba plechy. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova. Trvá to dvanáct až patnáct minut.
- Připravte si griliáš: Na malém plamení rozpusťte ve třech lžících vody cukr. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu; občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robotu a rozmixujte na písek.
- Máslový krém: Čokoládu rozpusťte v misce nad hrncem s horkou vodou. Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody. Až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Přešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
- Každou placku (obě upečené placky přepůlíme), potřete částí máslového krému a posypte drceným griliášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a zasypete vše drceným griliášem. Nyní dejte dort vychladit.