Čokoládový fondant
- hořká čokoláda 90 g
- máslo 90 g
- hladká mouka 90 g
- vejce 3
- cukr krupice 90 g
- máslo
- polohrubá mouka
Zmrzlina jahodová
- jahody 250 g
- smetana
- moučkový cukr 100 g
Ovocné coulis
- mražené lesní plody 100 g
- cukr krupice 50 g
Postup přípravy
- Čokoládový fondant: Předehřejeme troubu na 190–200 °C. Rošt umístíme do střední polohy, dokud je ještě studený. Připravíme vodní lázeň: do hrnce nebo rendlíku nalijeme pár centimetrů vody a ohřejeme na malé plotýnce, dokud se voda nezačne vypařovat. Navážíme a odměříme všechny suroviny, nenecháváme nic náhodě. V kovové misce nad párou rozehřejeme máslo s čokoládou.
- Elektrickým šlehačem s metličkou ušleháme vejce do pěkné táhlé pěny, trvá to minutu. Nepřestáváme šlehat a přisypáváme cukr po vrchovatých lžících. Mezi jednotlivými lžícemi cukru si necháváme 10–15 vteřin pauzu, přidáváme postupně, dokud tam nebude všechen. Vejce nabydou a pěna bude nadýchanější.
- Hnědé vlijeme do žlutého, teplou čokoládu s máslem do vajec s cukrem. Metličkou ručně pomalu spojíme v jednobarevnou hnědou hmotu. Prosijeme mouku a pokračujeme při jejím vmíchávání. Keramické formičky na muffiny dobře vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Plníme je do tří čtvrtin výšky. Fondant se upeče za 9–10 minut.
- Vložíme formičky na požadovanou dobu do vyhřáté trouby. I po upečení by prostředek těsta měl zůstat níž než kraje. Jakmile uprostřed vyběhne špička, která by chtěla praskat, vyjmeme formičky z trouby a necháme je pár minut chladnout. Po 2 minutách by měl fondant snadno opouštět dobře vymazanou a vysypanou formičku; když formičkou lehce zatřepeme, hned ucítíme, že fondant půjde vyklopit.
- Servírujeme s něčím tekutým a kyselým, třeba s jednoduchým ovocným coulis. Dortík je celkem sladký, takže kyselejší ovoce ho skvěle doplní. Dobře se k němu hodí také zmrzlina.
- Zmrzlina jahodová: Ještě zmrzlé jahody a cukr a smetanu dáme do mixéru a mixujeme, až vznikne zmrzlina. Dáme do mrazáku na půl hodiny dochladit.
- Ovocné coulis: Vše dáme do kastrůlku, zahřejeme, redukujeme. Pak vše rozmixujeme, pokud je to řídké, tak znovu zahřejme a redukujeme do zhoustnutí.
Autor receptu: Eva Valentová