Těsto
- máslo 30 g
- hladká mouka 150 g
- pomerančová kůra z 1/2 pomeranče
- cukr krupice 1 ML
- voda 170 ml
- vejce 2
- slunečnicový olej 2 l
- sůl
Čokoláda
- kukuřičný škrob 2 PL
- čokoláda 200 g
- mléko 500 ml
- cukr
Postup přípravy
- Vložíme máslo, mouku, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, špetku soli a vodu do hlubokého hrnce a při slabé teplotě začneme mícháním suroviny spojovat do celistvé hmoty. Pokračujeme asi 3 minuty, dokud se máslo zcela nerozpustí a neutvoří se jednolité těsto, které se bude samo odlepovat od stěn hrnce. Obsah hrnce poté vložíme do kuchyňského mixéru, jedno po druhém přidáme vajíčka a jemně promixujeme. Těsto vrátíme zpátky do hrnce a při mírné teplotě pokračujeme asi 2–3 minuty v jeho míchání, dokud ještě více nezhoustne a nezpevní se.
- Připravenou hmotu napěchujeme do sáčku na zdobení dezertů a ve vysokém hrnci nebo friťáku si rozehřejeme olej. Do oleje vymačkáváme ze sáčku postupně těsto, poté použijeme nůžky a těsto vždy přestřihneme. Churros smažíme asi tři minuty, nebo dokud nechytí hezkou nahnědlou barvu.
- V míse smícháme škrob a ¼ litru mléka a vypracujeme směs bez hrudek. Čokoládu nalámeme na kousky, společně se zbylým mlékem ji dáme do hrnce a při nízké teplotě necháme zcela rozpustit. Přidáme rozmíchaný škrob s mlékem, zvýšíme teplotu a čokoládu prohříváme, dokud nezačne bublat a houstnout. Poté ji odstavíme z ohně, dochutíme a ještě asi minutu mícháme. Čerstvě usmažené churros můžeme obalovat v krupicovém cukru smíchaným se skořicí.
Autor receptu: Martin Tomčala