Kuře a marináda
- kuřecí prsa 650 g
- citronová šťáva 3 PL
- česnek 2 stroužky
- zázvor 2 cm
- koření garam másala 1 PL
- bílý jogurt 4 PL
Na omáčku
- rostlinný olej
- cibule 1-2
- česnek 4 stroužky
- koření garam másala 2 PL
- mletá sladká paprika 2 ML
- kurkuma 1/2 ML
- mletý koriandr 1 ML
- skořice
- krájená rajčata 400 ml
- sladká smetana 350 ml
- máslo 2 PL
- mořská sůl
Naan placky
- hladká mouka 230 g
- cukr 2 ML
- sůl 1/2 ML
- mléko 130 ml
- rostlinný olej 2 PL
Postup přípravy
- Smícháme všechny ingredience na marinádu a přidáme i maso, dobře promícháme a marinujeme při pokojové teplotě, než připravíme omáčku, anebo ideálně do druhého dne v lednici. Rozehřejeme ve velkém hrnci na střední výkon olej. Když je horký, přidáme všechnu cibuli a pomalu ji restujeme, dokud není zlatá. To může trvat až 20 minut. Přidáme česnek a restujeme. Vmícháme všechno koření a restujeme ještě minutu, dokud se nerozvoní.
- Pak přidáme rajčata, po pár minutách i smetanu. Omáčku pomocí ponorného mixéru nebo blenderu rozmixujeme do hladka a podle chuti osolíme, případně naředíme smetanou. Opět zahřejeme, a až bude omáčka jemně probublávat, přidáme marinované kuře. Je důležité, aby se kuře v omáčce vařilo pomalu, jinak by bylo tuhé. Jakmile je kuře hotové, vmícháme máslo a můžeme servírovat s quinoou a posypané lístky koriandru.
Naan placky
- V míse smícháme suché ingredience, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko s olejem, a pak vidličkou mícháme tekutý střed, který postupně houstne, jak se na něj nabaluje moučná směs. Když už to vidličkou nejde, vezmeme těsto do ruky a zapracujeme zbytek mouky, měla by vzniknout jemná pružná hmota. Pokud ještě trochu lepí, přidáme špetku mouky. Těsto rozdělíme do 5 kuliček.
- Rozehřejeme troubu na 170 °C v modu grill a do nejvrchnější polohy umístíme silný pekáč. Každou kuličku rozválíme na tenkou placku (cca 15 cm v průměru), ideálně do tvaru slzy, ale to je vážně jen estetická záležitost. Položíme na rozžhavený pekáč do trouby / na suchou pánev a pečeme jen asi 1–2 minuty, dokud lehce nezezlátne. Vyndáme a potřeme máslem s česnekem.
Autor receptu: Žaneta Ferusová