Pampušky
- voda 250 g
- sušené droždí 5 g
- sůl 5 g
- cukr 25 g
- hladká mouka 450 g
- olej 50 ml
Boršč
- vepřové kotlety s kostí 1 kg
- uzená žebra 1 kg
- kuřecí stehno 2-3
- cibule 2
- brambory 5-6
- mrkev 1
- olej
- bobkový list 1-2
- zakysaná smetana 1 kelímek
- červená řepa 2 ks
- petržel kudrnka 1 snítka
- zelí 300 g
- rajský protlak 1 plechovka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Pampušky
- Všechny ingredience smícháme dohromady, poté přidáme 450 g hladké mouky a zamícháme těsto, nakonec přidáme 50 ml oleje a mícháme ještě 7–10 minut. Těsto dáme na stůl vymazaný olejem, a ještě trochu zpracujeme rukama.
- Misku vymažeme olejem, přidáme těsto, přikryjeme fólii, dáme do tepla a necháme kynout aspoň 1 hodinu. Z hotového těsta uděláme 24 kuliček po 30–33 g a necháme odstát 10 minut.
- Formu na pečení vyložíme pečicím papírem, přidáme pampušky, necháme ještě 1 hodinu odpočinout a poté pečeme na 190 stupňů 20–25 minut. 30 ml oleje smícháme s 15 g česneku, 5 g soli, lžící petržele nebo nasekaného kopru a 40 ml studené vody. Ještě horké pampušky namažeme touto směsí.
Boršč
- Maso dáme do hrnce, přidáme bobkový list, koření a vaříme na mírném ohni 2–3 hodiny. Poté přidáme kořenovou zeleninu a vaříme ještě 1 hodinu. Až maso a zelenina jsou uvařené, vývar přecedíme, maso pokrájíme a vrátíme do polévky.
- Přidáme oloupané a nakrájené brambory a pokrájené zelí. Mezitím si nastrouháme mrkev, červenou řepu a nakrájíme nadrobno cibuli.
- Vše společně osmahneme na pánvičce, přidáme rajský protlak. Až jsou brambory téměř uvařené, přidáme směs do polévky, zamícháme a dochutíme dle libosti. Nakonec přidáme petržel a podáváme se zakysanou smetanou.
Autor receptu: Halyna Vorošová