Suroviny
- tvaroh 690 g
- vejce 3
- pšeničná mouka 3 PL
- cukr 3 PL
- slunečnicový olej 3-4 PL
- vanilkový cukr 10 g
- sůl špetka
Postup
- Tvaroh protřeme přes síto a dáme do malé skleněné nebo plastové misky. Přidáme špetku soli, 3 bílky, dvě lžíce (nebo i více, dle chuti) cukru a 10 g vanilkového cukru. Jakmile budeme mít všechny ingredience v míse, umícháme je do hladka. K tomu je nejlepší použít běžnou vidličku, lžíci nebo šťouchadlo na brambory. Do výsledné tvarohové směsi přidáme 3 polévkové lžíce pšeničné mouky.
- Pokud je tvaroh příliš vlhký, přidáme ještě jednu lžíci mouky. Namočíme si ruce v malém množství slunečnicového oleje nebo vody a z tvarohové hmoty vyválíme malé kuličky o průměru 3–4 cm, zploštíme je rukama, abychom vytvořili krásné malé tvarohové koláče. Nyní tvarohové koláče osmažíme, aby neztratily tvar a měly chutnou kůrku.
- Zahřejeme nepřilnavou pánev s 3–4 lžícemi slunečnicového oleje na střední plamen. Pánev na tvarohové koláče by měla být dobře rozehřátá. Při smažení nesnižujeme žár, docílíme tak dokonalého smažení. Dáváme pozor, aby se koláčky nepřipálily, aby získaly krásnou zlatavou kůrčičku, smažíme 2–3 minuty z každé strany.
- Poté je přendáme na papírovou utěrku. Při servírování je posypeme trochou moučkového cukru a přidáme marmeládu nebo zakysanou smetanu. Můžeme také podávat s čerstvým ovocem, karamelem nebo čímkoli, na co máme chuť.
Autor receptu: Polina Bogoslavets