Suroviny
- vepřová panenka 700 g
- směs koření (dle chuti)
- fazolky 350 g
- máslo 50 g
- slanina
- česnek
- brambory (typu C) 8
- pažitka
- máslo
- cibule
- smetana 250 ml
- sušené houby hrst
- medvědí česnek
- sůl
Postup
- Fazolky krátce povaříme v osolené vodě a scedíme, musí zůstat na skus. Slaninu pokrájíme na kostičky a necháme v pánvi vyškvařit. K ní pak přidáme krátce osmahnout česnek, a na konec vmícháme prohřát i scezené fazolky. Osolíme, opepříme, přidáme plátek másla a máme hotovo.
- Oloupané a očištěné brambory rozkrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory trochu rozmačkáme šťouchadlem, přidáme kousek másla, usmaženou cibulku do zlatova, nadrobno posekanou pažitku a promícháme. Poté máme hotovo.
- Omytou a osušenou vepřovou panenku zbavíme přebytečných blan, osolíme, opepříme a posypeme oblíbeným kořením, poté dáme odležet do pokojové teploty. Naloženou panenku opečeme na pánvi zprudka ze všech stran, poté maso přendáme do zapékací mísy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Vyndáme z trouby, necháme asi 2 minuty stát.
Autor receptu: Pavel Michalko