Kaše
- lepkavá rýže 250 g
- kokosové mléko 200 ml
- palmový cukr ((případně lze použít i třtinový)) 50 g
- pandánová esence ((přírodní zelené barvivo s vanilkovou vůní, lze vynechat)) 3 kapky
Omáčka a servírování
- kokosové mléko 50 ml
- palmový cukr 12 g
- tapiokový škrob 1/4 ML
- mango (sladké „honey“ mango nebo mangový kompot) 1
- černý sezam 2 PL
Postup
- Lepkavou rýži namočíme minimálně na hodinu nebo přes noc do dostatečného množství studené vody tak, aby byla ponořená. Poté ji třikrát propláchneme vodou a uvaříme v hrnci nebo rýžovaru. Mango oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- V rendlíku pomalu zahřejeme 200 ml kokosového mléka a palmový cukr se špetkou soli. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Zakápneme pandanovým extraktem. Směsí z rendlíku zalijeme čerstvě uvařenou rýži a důkladně promícháme. Přesuneme do misek a necháme mírně nebo zcela vychladnout.
- Připravíme si omáčku – smícháme kokosové mléko, palmový cukr a tapiokový škrob. Za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí a okamžitě servírujeme. Rýžovou kaši podáváme ozdobenou nakrájeným mangem, přelitou kokosovou omáčkou a posypanou praženým sezamem.
Autor receptu: Son "Šón" Chung
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!