Suroviny
- flank steak (striploin steak)
- brambory
- lanýžový olej
- smetana ke šlehání 80 ml
- klíčky ředkvičky
- burbon 50 ml
- demi-glace 20 ml
- hovězí vývar
- naložený pepř 20 kuliček
- bobkový list
- vývar 40 ml
- Máslo
- sůl
- pepř
Postup
- Steak si očistíme od šlach a špatných kousků, osolíme, opepříme. Rozpálíme pánev a na olivovém oleji nebo drahém přepuštěném másle (nebude se přepalovat) opečeme steak na prudko z obou stran cca 3 minuty. Poté dáme do trouby, kde si odpočine a dopeče se lehce střed.
- Mezitím si očištěné brambory nakrájíme na malé kousky a dáme do osolené vody do hrnce. Necháme povařit do měkka, můžeme přidat i lístek bobkového listu. Jakmile jsou měkké, rozmixujeme mixérem do jemna a přidáme smetanu, dokud nevznikne táhnoucí konzistence.
- Do výpeku na pánvi přidáme Bourbon nebo whiskey a zapálíme, aby se vypálil alkohol, přidáme vývar a demi-glace, chvilku povaříme a nakonec přidáme naložený pepř. Chvilku ještě vaříme a na zjemnění přidáme kousek másla.
- Vyndáme maso, nakrájíme na talíř, přidáme kaši a zalijeme omáčkou, pro dekoraci přidáme klíčky ředkvičky.
Autor receptu: David Blajer
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!