Suroviny
- hruška 3
- citronová šťáva
- bílé víno 500 ml
- cukr 3 PL
- skořice 1
- badyán 3 hvězdičky
- javorový sirup 3 PL
- máslo 100 g
- cukr 80 g
- sůl
- mouka (z pekanových ořechů) 100 g
- hladká mouka 100 g
- hnědý cukr 220 g
- vejce 2
- mouka 170 g
- máslo 75 g
- mléko 70 g
- kardamom 1 ML
- skořice 1/2 ML
- sůl 1/4 ML
- zakysaná smetana
- javorový sirup 2 ML
- citronová šťáva
Postup
- Oloupeme hrušky, rozpůlíme je a vyndáme jádřince, hrušky zakapeme citronem, aby nezčernaly. Do hrnce připravíme víno, cukr, koření a vaříme, než se nerozpustí cukr. Poté vložíme rozpůlené hrušky a vaříme doměkka podle velikosti, cca 15–25 minut.
- Hrušky musí být stále pevné. Pak hrušky vyndáme a necháme zchladnout. Do zbylé tekutiny po vyjmutí hrušek přidáme 3 lžíce javorového sirupu a svaříme na hustou omáčku.
- Upečeme korpus. Rozpustíme máslo, spojíme s mlékem a necháme vychladnout. Vyšleháme vejce s cukrem, do pěny přidáme směs mouky, koření a soli a poté ještě vmícháme máslo s mlékem. V pekáčku nebo připravených formičkách upečeme korpus.
- Pečeme na 180 °C, po dobu 40–45 minut. Korpus necháme zchladit a následně rozkrájíme na námi zvolené kousky dle vkusu.
- Mezi pečením připravíme drobenku. Všechny ingredience (cukr, sůl, mleté pekanové ořechy, mouku) smícháme a přidáme vychladlé, na kostičky nakrájené máslo. Vytvoříme drobenku, kterou nasypeme na pečicí papír a v troubě pečeme na 165 °C cca 10 minut.
- Zakysanou smetanu smícháme se dvěma lžičkami javorového sirupu a trochou citronu. Všechny komponenty – korpus, hrušku, omáčku, drobenku a zakysanou smetanu – naservírujeme dle svého vkusu na talíře. Můžeme přidat živé květy na zdobení.
Autor receptu: Petra Studničková