Suroviny
- červená čočka hrnek
- krájená rajčata 1 plechovka
- mrkev 2
- cibule 2
- česnek stroužek
- olivový olej
- citronová šťáva
- římský kmín
- tymián
- chilli vločky
- sůl
- pepř
Postup
- Rozpálíme si v hrnci olivový olej na středním plameni, přidáme chilli dle chuti, najemno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova, pak přidáme lisovaný česnek a najemno nakrájenou mrkev. Opékáme do změknutí mrkve a pak přidáme rajčata z plechovky. Propláchneme červenou čočku a přidáme do hrnce.
- Zalijeme dvěma hrnky vody, ochutíme solí a pepřem dle chuti, přidáme lžičku tymiánu a lžičku drceného římského kmínu. Zavřeme hrnec a vaříme do změknutí čočky, cca 20 minut. Až čočka změkne, vše rozmixujeme, případně ještě naředíme vodou.
- Pokud se nám polévka zdá příliš hustá, přidáme citronovou šťávu a vaříme dalších 10–15 minut. Při podávání můžeme dozdobit zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem.
Autor receptu: Terezie Jandová