Suroviny
- cibule
- mrkev 800 g
- máslo 2 PL
- olivový olej 2 PL
- zázvor (strouhaný) 1 PL
- kurkuma 1 ML
- zeleninový vývar 800 ml
- pomerančová šťáva z 1 pomeranče
- koriandr (na posypání) čerstvý
- sůl
Postup
- Oloupanou mrkev pokrájejte na silnější kolečka a spolu s nahrubo nakrájenou cibulí asi 10 minut hezky dozlatova opékejte na směsi másla a oleje. Během opékání osolte. Důkladné opečené je zásadní jak pro chuť polévky, tak pro uvolnění karotenoidů (tedy zdravých barviv obsažených v mrkvi).
- Mezitím si nastrouhejte zázvor a kurkumu. Obojí vmíchejte k mrkvi a nechte jen pár vteřin rozvonět, aby kurkuma nezhořkla. Zalijte vývarem a asi 10 minut povařte doměkka.
- Když je zelenina měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujte na hladký krém. Dochuťte citrusovou šťávou a podávejte posypané koriandrem, sezamem nebo chilli. Zjemnit můžete trochou kokosové či klasické smetany.
Autor receptu: Jana Řezáčová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!