Ciabatta
- hladká mouka 500 g
- sůl 20 g
- droždí 1/2
- voda 300 ml
- olivový olej
Salát
Postup
Ciabatta
- Mouku nasypeme na vál, k jedné straně rozdrobíme droždí, k druhé nasypeme sůl, přilijeme trochu vody, pár kapek oleje a začněme hníst; podle potřeby přiléváme vodu. Těsto zpracováváme hodinu, aby byly ciabatty krásně nadýchané.
- Pokud máme robota s hnětacím hákem, usnadněme si práci; těsto mícháme při nižší rychlosti 5 minut, pak zvýšíme rychlost a ještě 10 minut hněteme. Hotové těsto dáme do olejem vymazané mísy, potřeme ho olejem i svrchu a necháme 25 minut kynout.
- Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a posypeme moukou. Prsty ho roztáhneme do tvaru čtverce. Pomocí stěrky těsto rozdělíme na pět pruhů. Rozpůlíme je a promačkáváním prsty je natáhneme na 30 cm. Ciabatty dáme na plech a necháme 10 minut odpočinout. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut dozlatova.
Krevety
- Krevety na 2 hodiny naložíme do oleje, s česnekem a kořením.
- Po uplynutí orestujeme na pánvi a ještě teplé podáváme k jídlu na domácí ciabattě se salátem.
Salát
- Jahody nakrájíme na malé kostičky, smícháme s již koupenými jedlými rostlinami a nandáme jej na již upečenou ciabattu.
- Celek lze ozdobit jedlými květy.
Autor receptu: Jan Behenský
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!