Tvarohový krém
- smetana ke šlehání 375 g
- polotučný tvaroh 375 g
- cukr krupice 50 g
- želatina (plátková) 8,5 g
Citronové coulis
- citronová šťáva 75 g
- voda 40 g
- cukr 30 g
- agar 3 g
- voda 25 g
Borůvkový sorbet
- borůvky (mražené) 500 g
- cukr krystal 150 g
- voda 100 g
Koblihy
- hladká mouka 500 g
- mléko 250 g
- droždí 24 g
- cukr krystal 40 g
- sůl 1/2 ML
- máslo 50 g
- žloutek 4
- olej 1 l
Kompletace
- borůvková povidla
- jedlé květy
- prachové cukrářské barvy
- cvrček
Postup
Tvarohový krém
- Želatinu necháme nabobtnat 10 minut v ledové vodě. Smetanu dáme vyšlehat do polotuha a dáme stranou. Nabobtnanou želatinu vyždímáme a dáme rozpustit do mikrovlnky.
- Rozpuštěnou želatinu zamícháme do tvarohu a postupně přimícháváme smetanu. Vzniklý krém dobře promícháme, přikryjeme fresh fólií a dáme odpočinout do lednice.
Citronové coulis
- Citronovou šťávu, vodu a cukr dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Do vroucí směsi přidáme agar a krátce povaříme. Vzniklou směs nalijeme do mělké mísy a dáme do lednice ztuhnout.
- Ztuhlou směs rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme 25 g vody a opět dobře rozmixujeme. Vzniklý gel dáme cukrářského pytlíku a dáme stranou.
Borůvkový sorbet
- Vodu a cukr dáme do hrnce a přivedeme k varu a necháme chvíli probublat.
- Dále přidáme borůvky a krátce povaříme. Směs necháme vychladnout a vložíme do zmrzlinovače.
Koblihy
- Do větší mísy dáme mouku, sůl a dobře zamícháme. Do středu mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, na droždí nasypeme cukr a pokropíme trochou vlažného mléka a lehce zamícháme.
- Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít kvásek. Poté do těsta přidáme zbylé mléko, žloutky, máslo a zaděláme v hladké nelepivé těsto. Takto připravené těsto necháme hodinu kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu, těsto na výšku 2 cm. Z těsta vykrojíme koblížky, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Olej nalijeme do hrnce a rozpálíme cca na 180 °C.
- Koblížky smažíme do zlatova z obou stran. Smažené koblížky necháme okapat na papírovém ubrousku.
Kompletace
- Tvarohový krém lehce rozšleháme ruční metlou a vložíme do cukrářského pytlíku. Krém nastříkáme na talíř. Na krém položíme koblížky. Okolo nastříkáme borůvková povidla. Sem tam nastříkáme citronové coulis.
- Dále na talíř nandáme borůvkový sorbet. Talíř zastříkneme barevným prachem a dozdobíme jedlými květy a na konec položíme na sorbet cvrčka jako náhradu za mravence.
Autor receptu: Jan Jirka