Suroviny
- směs listových salátů
- cherry rajčátka (dvoubarevná)
- zelený chřest
- slunečnicová semínka (pražená)
- sójová omáčka
- extra panenský olej
- balsamico (z granátového jablka)
- černé tahini
- pomerančová šťáva
- zeleninový bulgur
- makadamové ořechy
- probiotika (cocoguard startér)
- medvědí česnek
- himalájská sůl
Postup
- Dáme péct slunečnicové semínko marinované v olivovém oleji, sójové omáčce a provensálském koření (175 °C, cca 20 minut – do začátku zhnědnutí). Pečeme i zeleninový burger (my jsme použili hráškové nugetky bezlepkové, bezéčkové, v bio kvalitě).
- Mezitím smícháme salátové listy, nakrájíme barevná rajčátka a hlavičky chřestu (ty jsou z chřestu nejchutnější) a polijeme sójovou omáčkou tamari, panenským olivovým olejem, balsamikem a čerstvou pomerančovou šťávou z půlky pomeranče. Promícháme a nazdobíme černým tahini a pečeným slunečnicovým semínkem.
- Makadamiový krém vytvoříme tak, že rozmixujeme makadamiové ořechy s vodou v poměru 40 : 60 na super jemno. Krátce zpasterizujeme (zahřejeme na 75 °C) a pak necháme vychladnout na 35 °C. Vmixujeme probiotické kmeny (my pracujeme s cocoguard startérem). Necháme fermentovat v troubě, sušičce nebo na topení při teplotě 35–38 °C.
- Fermentace trvá 8 hodin (teplota 38 °C) až 12 hodin (teplota 35 °C). Poté vychladíme. Tento krém pak v mixéru smícháme s medvědím česnekem, olivovým olejem a himálajskou solí.
Autor receptu: Kateřina Rae a Atrey Rae