Suroviny
- voda 4 l
- hovězí žebro (+ hrudí amorkové kosti) 2 kg
- cibule 1
- kořenová petržel 100 g
- celer 100 g
- mrkev 100 g
- česnek 2 stroužky
- petrželová nať
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
Postup
- Kosti a maso dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k mírnému varu. Takto necháme vývar na pokoji asi 2 až 4 hodiny. V průběhu z povrchu odstraňujeme vysrážené bílkoviny i přebytečný tuk (význam této činnosti je čistě kosmetický, vývar je pak víc čirý).
- Po této úvodní fázi přidáme k masu rozkrojenou cibuli (i se slupkou) a oloupané stroužky česneku, oloupaný a nahrubo nakrájený celer, mrkev a petržel, dále petrželovou nať nebo jen stonky z nati a koření. Takto společně pak vývar dále táhneme už asi jen 60 až 90 minut.
- Když je vývar hotový, opatrně jej scedíme. Můžeme jej nechat vychladit a posbírat tuk (který vystoupá a ztuhne na hladině), pokud je ho příliš. Poté dáme do uzavíratelných nádob a necháme zmrazit. Vařené maso obereme a vrátíme do vývaru.
Autor receptu: Josef Pacula
Přehrajte si exkluzivně druhý díl nové rozpálené show Česko na grilu na prima+