Suroviny
- hovězí steak z roštěnce
- olivový olej
- máslo
- směs koření
Pepřová omáčka
- olivový olej
- máslo 2 PL
- cibule 1
- zelený pepř (a lák) 2 PL
- hovězí vývar 50 ml
- smetana na vaření 150 ml
- hořčice 1 PL
- sůl
- pepř
Postup
- Hovězí steak připravený na pánvi, propečený na žádost hosta, lehce spočinutý v alobalu s máslem a tymiánem.
- Rozmačkáme pepřová zrna. Můžeme je rozdrtit v hmoždíři nebo použít lžičku.
Příprava omáčky
- Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme nasekanou cibuli dozlatova. Přidáme rozmačkaná pepřová zrna a osmažíme je krátce, aby uvolnila aroma. Postupně přilijeme za stálého míchání hovězí vývar, aby se zabránilo vytváření hrudek.
- Přidáme smetanu na vaření a opatrně promícháme. Přidáme máslo a po francouzsku promícháváme máslo a tvoříme hustou konzistenci omáčky.
Pečené brambory
- Předvařené brambory rozmačkáme a pečeme zhruba 7 minut na 180 °C.
- Poté potřeme sádlem/olejem s kořením a česnekem, přidáme fazolky osmahlé na pánvi po masu a pečeme dalších zhruba 7 minut.
Autor receptu: Vítězslav Nedbal