Suroviny
- hovězí maso 800 g
- špek 200 g
- cibule 2
- česnek 2 stroužky
- mrkev 2
- červené víno 500 ml
- rajský protlak 2 PL
- hladká mouka 2 PL
- rozmarýn 2 větvičky
- bobkový list 2
- máslo
- sůl
- pepř
Hlíva na víně
- hlívy 400 g
- cibule 2
- česnek 2 stroužky
- mrkev 2
- hladká mouka 2 PL
- červené víno 300 ml
- rajský protlak 2-3 PL
- tymián 2 větvičky
- rozmarýn 3 větvičky
- bobkový list 2
- máslo
- sůl
- pepř
Pyré
- brambory
- kořenová zelenina
- kravské mléko
- sůl
Postup
- Den předem nakrájené maso naložíme do vína a necháme přes noc v lednici. V hlubokém hrnci pomalu smažíme špek. Než se vysmaží, můžeme si připravit zeleninu. Když je špek osmažený, vyndáme ho a na tuku osmažíme zprudka ze všech stran kostičky masa. Když je maso zatažené, vyndáme ho z pánve a necháme stranou.
- Na pánev přidáme mrkev a osmažíme, přidáme i nasekanou cibuli a česnek. Smažíme je, dokud nezačnou měknout. Posypeme hladkou moukou a přidáme červené víno, ve kterém bylo naložené maso a rajčatový protlak. Promícháme.
- Dodáme koření. Osolíme a opepříme podle chuti a dáme s pokličkou do trouby. Pečeme minimálně 2 hodiny, dokud není maso měkké. Před podáváním můžeme omáčku propasírovat či rozmixovat do hladka.
Hlíva na víně
- Na pánvi smažíme cca 2 minuty mrkev. Přidáme a smažíme nasekanou cibuli a česnek. Přidáme hlívu a vše ještě chvíli smažíme. Posypeme hladkou moukou a přidáme červené víno a rajčatový protlak. Promícháme a přidáme koření.
- Osolíme a opepříme podle chuti (případně přidáme ještě protlak) a vaříme na plotně zhruba 20 minut, než hlíva změkne. Před podáváním můžeme omáčku propasírovat či rozmixovat do hladka.
Pyré
- Upečeme brambory, mrkev, petržel či jinou kořenovou zeleninu.
- Rozmixujeme s trochou mléka do hladka.
Autor receptu: Johanna Nejedlová