Domácí houstičky
- hladká mouka (+ na podsypání) 500 g
- mléko 275 g
- máslo 50 g
- droždí 1/2 kostky
- sůl 12 g
- sezamová semínka
Grilované vepřové
- vepřová krkovice (nebo bůček) 300 g
- zázvor 4 cm
- sójová omáčka 200 ml
- česnek 3 stroužky
- sůl 1 ML
Remuláda
- šalotka 2
- česnek 3 stroužky
- sójová omáčka 200 ml
- limetková šťáva z 1 a 1/2 ks
- koriandr 2 hrsti
- majonéza 1 ML
- chilli papričky
Postup
Domácí houstičky
- Všechny suroviny vložíme do mísy robotu a na nízké otáčky mícháme hákem, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 4 stejné díly. Z každého dílu vytvarujeme bochánek, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 20 minut vyzrát.
- Z každého bochánku vyválíme váleček a rozdělíme ho na 8 dílů. Z každého vytvarujeme bochánek a dokončíme stejně jako rohlíky nebo houstičky, tedy necháme je přikryté vykynout, potřeme vodou, posypeme a upečeme v rozehřáté troubě. Do trouby postavíme misku s vodou, aby se pečivo peklo ve vlhkém prostředí.
- Pečeme na 230 °C po dobu 18–20 minut nebo do doby, kdy jsou houstičky dozlatova.
Grilované vepřové
- Maso nakrájíme na tenké plátky, silné cca 0,5 cm, o rozměru cca 4 x 4 cm. V míse smícháme sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor a drcený česnek.
- Přidáme plátky masa a pořádně promícháme, aby maso natáhlo marinádu. Necháme odležet v ledničce 1 hodinu.
- Šalotku nakrájíme na velmi jemná půlkolečka, česnek nakrájíme na tenké plátky (čím budou tenčí, tím lépe), koriandr nasekáme nahrubo. Zeleninu dáme do misky, přidáme sójovou omáčku, limetkovou šťávu a majonézu. Výsledná chuť má být sladkokyselá. Pánev s nepřilnavým povrchem potřeme olejem a zahřejeme na střední teplotu. Vkládáme okapané kousky masa a smažíme z obou stran, dokud maso nezíská tmavě hnědou barvu. (Pozor! Maso se musí opékat, nikoli dusit. Pokud pustí šťávu, zvyšte teplotu).
- Maso se dělá velmi krátkou dobu, cca 2 minuty. Maso pokrájíme na kousky a odložíme do tepla. Housky rozkrojíme horizontálně na poloviny. Na takto rozkrojenou housku dáme silnou vrstvu remulády, podle chuti chilli papričky, navrstvíme maso, posypeme troškou najemno nastrouhané mrkve, ozdobíme lístkem ledového salátu a podáváme.
Autor receptu: Tomáš Mezník