Suroviny
- rýžové vlasové nudle balení
- hovězí kýta 900 g
- citronová šťáva 3 stonky
- cibule 1,5
- česnek 9 stroužků
- cukr
- rybí omáčka 3 PL
- sezamový olej 3 PL
- ústřicová omáčka 3 PL
- slunečnicový olej
- rýžový ocet
- voda
- ledový salát
- koriandr
- chilli papričky
- mungo klíčky
- mrkev
- arašídy (nesolené, pražené)
- osmažená cibulka
- sůl
Postup
- Jako první si musíme nakrájet a namarinovat hovězí maso. Krájíme napříč vláknům na tenké plátky. Teď je prostor nakrájet si cibuli, česnek a citrónovou trávu najemno. K masu přidáme půlku množství cibule, půlku množství česneku, veškeré množství citrónové trávy, 6 špetek soli, 3 špetky cukru, 3 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce sezamového oleje, 3 lžíce ústřicové omáčky a celé to promícháme. Maso necháme marinovat a mezitím si nakrájíme zeleninu.
- Mrkev a ledový salát nakrájíme na tenké proužky. Rozdrtíme arašídy v hmoždíři. Rýžové nudle dáme do studené vody do hrnce, přidáme 4 špetky soli a dáme vařit. Poté, co jsou nudle uvařené, tak je scedíme a propláchneme teplou vodou.
- Na přípravu zálivky si připravíme 45 g cukru, 3 špetky soli, 30 ml rybí omáčky, 15 ml rýžového octa a 150 ml vody, to vše rozmícháme a můžeme ohřívat. Když je zálivka už lehce ohřátá, tak přidáme trochu česneku a zamícháme.
- Pak už jen zbývá orestovat maso. Na pánvi rozehřejeme maličko oleje, přidáme zbytek cibule a česneku, necháme rozvonět a pak přidáme maso. Nerestujeme příliš dlouho, aby nebylo maso tuhé.
- Teď už jen vše nandáme. Do velké mísy dáme rýžové nudle, na to přijde ledový salát, mrkev, hrstka mungo fazolí, koriandr, popřípadě chilli paprička, maso, posypeme arašídy a restovanou cibulkou. A do malé misky nalijeme zálivku, kterou pak přelijeme do velké mísy.
Autor receptu: Michaela Hajdarová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!