Noky
- brambory (typ C) 1 kg
- polohrubá mouka 400 g
- vejce 3-4
- sůl
Omáčka
- cottage 500 g
- parmazán 150 g
- cuketa 2
- rajče 10
- červená cibule
- česnek 3 stroužky
- provensálské koření
- olej 5 PL
- sůl
Panenka
- vepřová panenka 800 g
- med 30 g
- pasta miso 20 g
- dijonská hořčice 20 g
- olej 4 PL
- sůl
- pepř
Postup
- Den předem si naložíme panenku. Potřeme ji miso pastou, hořčicí, zalijeme olejem, osolíme a opepříme. Přelijeme medem a necháme marinovat přes noc. Další den ji pečeme zabalenou v alobalu na 120 °C cca 45 minut. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a necháme je vychladnout.
- Poté je oloupeme a až budou mít pokojovou teplotu, tak nastrouháme. Nestrouháme horké brambory, protože by se změnily vlastnosti těsta. Přidáme mouku, lžičku soli a 3 vejce a rukama vytvarujeme těsto, které by nemělo příliš lepit. Na pomoučeném vále vyválíme z části těsta dlouhého hada. Nakrájíme ho na kusy cca 2x2 cm a ty lehce srolujeme a zmáčkněme vidličkou, aby získaly tvar noků.
- Noky vaříme 10 minut, měly by vyplavat. Zeleninu určenou na omáčku nakrájíme na plátky a rozprostřeme na pečicí papír – vyjde to na 2 plechy. Posypeme ji solí, provensálskými bylinkami a pokapeme olejem. Pečeme 20 minut na 180 °C.
- Cottage rozmixujeme tyčovým mixérem. V hrnci smícháme noky, cottage, nastrouhaný parmazán a upečenou zeleninu a na středním plameni pod pokličkou prohřejeme, dokud se všechny ingredience nespojí. Občas promícháme. Panenku nakrájíme na plátky a podáváme na kraji talíře.
Autor receptu: Veronika Pourová