Suroviny
- lasagne balíček
- mleté hovězí maso 1 kg
- cibule 2-3
- česnek 2-3 stroužky
- oloupaná rajčata 2 konzervy
- rajský protlak 2
- italské koření (oregano, bazalka, tymián)
- eidam 500 g
- sůl
- pepř
Bešamel
- Polotučné mléko 500 ml
- muškátový oříšek
- máslo 1/4 kostky
- olivový olej 2 ML
- hladká mouka malý šálek
- sůl
- pepř
Postup
Příprava směsi masa
- Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme do mírně zlatova na velké pánvi, kam postupně přidáváme ostatní suroviny: mleté maso, které se musí uzavřít a oddělit od sebe.
- Až se oddělí, tak přidáme konzervy celých rajčat, 1 rajský protlak, bylinky dle chuti, sůl a pepř. Provaříme, ochutnáme a odstavíme.
Příprava bešamelu
- Na mírném ohni v kastrůlku rozpustíme máslo a dvě polévkové lžíce olivového oleje. Nastrouháme muškátový oříšek a dáme do másla a rychle přidáme 3 lžíce hladké mouky a rozmícháme. Přidáme trošku soli a pepře.
- Začneme přilévat mléko a metličkou mícháme, směs musí houstnout. Dle potřeb přidáváme mouku, stále mícháme. Takto pokračujeme, až nám nezbude mléko. Nemělo by to projít varem, mělo by to být celou dobu v teplotě těsně před varem.
Lasagne
- Dno zapékací misky vytřeme kouskem másla. První vrstva budou plátky na lasagne. Vyložíme a rozprostřeme na ní masovou směs (asi tak 1 cm, ale musíme odhadnout, na kolik vrstev máme směs a bešamel), polijeme bešamelem a posypeme sýrem.
- Dáme druhou vrstvu těstovinových plátků, maso, bešamel a sýr. Poslední vrstva je vrstva masa, bešamelu a sýra. Vložíme do vyhřáté trouby a hodinu necháme na 180 °C v troubě.
Autor receptu: Daniel Čech
Podívejte se na třetí díl Česko na grilu: