Suroviny
- žampiony (velké) 12 ks
- škvarky 200 g
- červená cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- citronová šťáva (z 1 citronu) 1 ks
- olivový olej 40 ml
- strouhanka 2 lžíce
- mleté nové koření 2 špetky
- máslo 50 g
- tymián 3 snítky
- petrželová nať 6 stonků
- sůl 1 špetka
- pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Houby očistěte a odkrojte nohy od hlav. Nohy jemně pokrájejte.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s citronovou šťávou a hlavičky hub povařte 5 minut. Sceďte je a rozložte na pečicí papír na plech hlavičkami vzhůru. Škvarky nakrájejte.
- Oloupejte česnek a cibuli, nakrájejte je a v rendlíku na másle poduste 5 minut. Občas promíchejte. Když je směs dozlatova opečená, přidejte smetanu a trošku mletého nového koření. Promíchejte.
- Nádivkou naplňte hlavičky žampionů a posypte je čerstvým tymiánem a trochou strouhanky. Pokropte olivovým olejem a vložte do trouby na 20 až 25 minut.