Zajímavý předkrm zahrnuje prvky italské kuchyně, škvarky mu ale dávají skvělou domáckou příchuť. Stejně můžete upravit i chuťově výraznější houby portobello.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Houby očistěte a odkrojte nohy od hlav. Nohy jemně pokrájejte.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s citronovou šťávou a hlavičky hub povařte 5 minut. Sceďte je a rozložte na pečicí papír na plech hlavičkami vzhůru. Škvarky nakrájejte.
Oloupejte česnek a cibuli, nakrájejte je a v rendlíku na másle poduste 5 minut. Občas promíchejte. Když je směs dozlatova opečená, přidejte smetanu a trošku mletého nového koření. Promíchejte.
Nádivkou naplňte hlavičky žampionů a posypte je čerstvým tymiánem a trochou strouhanky. Pokropte olivovým olejem a vložte do trouby na 20 až 25 minut.