Suroviny
- listové těsto 2 pláty
- čokoláda 115 g (1/2 hrnku)
- žloutek 1 ks
- mascarpone 340 g (1 a 1/2 hrnku)
- krémový sýr 110 g (1/2 hrnku)
- cukr krupice (přírodní krupicový cukr) 4 lžíce
- pomerančová kůra 2 lžičky
- mořská sůl 1/4 lžičky
- grep (různých barev, oloupané, nakrájené na tenké plátky a zbavené peciček) 3 ks
- mandle (opražené lupínky) 50 g (1/2 hrnku)
- javorový sirup 225 g (1/3 hrnku)
Postup přípravy
- Jeden plát těsta zarovnejte na obdélník, druhý vykrojte do úhledného kola. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem a celý propíchejte vidličkou.
- Pracovní plochu lehce poprašte moukou a obdélníkový plát těsta po délce rozkrojte na tři pruhy. Dva z nich potřete rozpuštěnou čokoládou. Položte je na sebe, navrch přijde nepotřený pruh. Po délce je rozkrojte na 6 proužků a opatrně je stočte do spirály. Vzniklý okraj těsta přilepte k placce pomocí rozšlehaného žloutku. Na plechu dejte na 15 minut do ledničky.
- V misce promíchejte mascarpone, krémový sýr, pomerančovou kůru a sůl. Směsí potřete těsto, navrch rozložte plátky citrusů a stočené okraje potřete vajíčkem. Troubu předehřejte na 190 °C.
- Koláč pečte 30 až 40 minut, až budou jeho okraje zlatohnědé. Posypte ho mandlovými lupínky, zakapejte javorovým sirupem a podávejte teplý.