Suroviny
- řapíkatý celer 250 g
- mrkev 150 g
- cibule (větší) 1 ks
- zeleninový vývar 1 l
- máslo 30 g
- zázvor 1 cm
- smetana 1,5 dl
- muškátový oříšek 1 špetka
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
- petrželová nať (čerstvá)
Postup přípravy
- Na másle mírně osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte omytý řapíkatý celer nakrájený na 1–1,5 cm velké kousky a po cca 2–3 minutách přisypte na kolečka nakrájenou mrkev.
- Po krátkém zarestování zalijte zeleninovým vývarem, přídejte zázvor nakrájený na tenké plátky, osolte a vařte do změknutí.
- Následně vyndejte 1/3 uvařené mrkve a celeru děrovanou lžící ven a nechte stranou.
- Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte pepřem, muškátovým oříškem, zalejte smetanou a podle potřeby dosolte.
- Dejte zpět do hrnce vařenou mrkev s celerem a nechte společně prohřát.
- Ozdobte čerstvou nasekanou petrželovou natí.
Vyzkoušejte také pórkovou polévku s bramborami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Smetanová pórková polévka s bramborami