Suroviny
- brambory (žlutomasé pevné a moučné) 1 kg
- rostlinný olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- celé kuře (na porce) 1 ks
- oregano 1 lžíce
- tymián 2 lžičky
- kuřecí vývar 1 a 1/2 l
- kukuřice (kukuřičné klasy) 4 ks (1 sáček mražených)
- koriandr 1/2 hrnku
- sůl
- limetková šťáva
- tabasco
- pepř
- zakysaná smetana
Postup přípravy
- Neoloupané žlutomasé brambory nakrájejte na kostičky nebo na kolečka. V hrnci je zalijte studenou vodou. Moučné brambory oloupejte, nechte vcelku a v jiném hrnci také zalijte studenou vodou.
- Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a smažte na něm za častého promíchávání asi 2 minuty cibuli. Vložte porce kuřete a ze všech stran osmažte dozlatova. Posypte je oreganem a tymiánem, smažte 30 vteřin a pak podlijte vývarem. Uveďte do varu, snižte plamen a 5 minut poduste.
- Sceďte moučné brambory a nastrouhejte je přímo do kastrolu. Promíchejte, na mírném plameni povařte 35 minut, často míchejte, aby se škrob z brambor nepřipaloval ke dnu kastrolu.
- Kuře vyjměte a dejte stranou, do kastrolu přidejte nakrájené žlutomasé brambory, za občasného promíchání povařte asi 10 minut, pak přidejte kukuřici a bez pokličky povařte ještě 5 minut.
- Kuře vykostěte a zbavte kůže, natrhejte ho na sousta a vraťte do omáčky. Vmíchejte koriandr, dochuťte solí, limetovou šťávou, Tabascem, pepřem. Ajiaco se často podává s trochou zakysané smetany, pikantní salsou, nakrájeným avokádem či různou zeleninou.