Suroviny
- polenta 200 g
- česnek 6 stroužků
- chilli papričky 1–2 ks
- olivový olej 6 lžic
- brokolice 400–500 g
- voda 50 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Polentu připravte podle návodu na obalu, přičemž do vody, ve které polentu vaříte, přidejte 1 lžíci olivového oleje, sůl a pepř. Jakmile máte polentu uvařenou, vylijte ji na pečicí plech, rozetřete na placku o tloušťce cca 25 mm a nechte vychladnout. Poté nožem nebo vykrajovátkem vyřízněte 4 stejná kolečka o průměru 8–10 cm. Rovněž můžete mírně vychladlou polentu rovnou rozdělit na 4 stejné díly a z každého vytvarujte placičku o tloušťce 25 mm.
- Mezitím, co polenta chladne, si připravte dušenou zeleninu. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozehřejte 4 lžíce olivového oleje, na kterém nechte zpěnit nasekaný česnek spolu s nasekanou chilli papričkou. Jakmile česnek začne jemně zlátnout, přidejte zeleninu a 50 ml vody. Hrnec přiklopte a nechte ji 10–15 minut podusit. Zelenina by měla být uvařená al dente.
- Těsně před dovaření zeleniny v pánvi rozehřejte na mírném ohni 1 lžíci olivového oleje, na kterém opečte dozlatova z obou stran připravené polentové koláčky. Ihned podávejte s podušenou zeleninou a jemně přelité vývarem ze zeleniny.