Suroviny
- hovězí kližka 2 kg
- cibule 500 g
- mletá sladká paprika 1 ML
- pivo malá plechovka
- sůl
- pepř
- česnek 3 stroužky
- chléb (na zahuštění)
- majoránka
- vejce
- pikantní klobása
Karlovarský knedlík
- houska 5
- mléko 1/8 l
- hrubá mouka hrst
- hladkolistá petržel hrst
- vejce 1
Šumavský knedlík
- brambory (uvařené ve slupce) 1 kg
- vejce 1
- hrubá mouka
- houska 1
- sůl
Postup přípravy
- Na cibulovo-paprikovém základu si orestujeme kostky kližky, maso zalijeme pivem a dusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem, česnekem, zahustíme chlebem a nakonec přidáme majoránku.
- Nakonec usmažíme z vajec volská oka a na cibuli klobásku a podáváme ji navrch k masu, knedlíkům a omáčce.
Karlovarský knedlík
- Na karlovarský knedlík si nakrájíme housky na kostičky a navlhčíme je mlékem, v němž jsme si rozmíchali vejce.
- Přidáme hrubou mouku dle potřeby, zelenou petržel, něco prášku do pečiva a promícháme. Knedlík zabalíme do potravinářské fresh folie a vaříme 15 – 20 minut, jednou obrátíme.
Šumavský knedlík
- Na šumavský knedlík potřebujeme vystydlé uvařené a nastrouhané brambory, které promícháme s vejcem, hrubou moukou a na kostky nakrájenou houskou.
- Těsto osolíme a vypracujeme válce knedlíku, který vaříme maximálně 20 minut a krájíme na plátky.
Autor receptu: Rudolf Lukačka