Hlavní chod
- hovězí svíčková 5 ks
- brambory 1 kg
- pepř
- koření na americké brambory
- sůl
- zeleninová ozdoba
- sýrová pomazánka
Postup přípravy
- čočka 1 balení
- okurky
- cibule
- olivový olej
- oregano
Postup přípravy
Nejprve si připravíme čočkový salát. Uvaříme jedno balení čočky, kterou osolíme a přidáme do ní oregano. Po uvaření – pozor, nerozvařit! – scedíme a dáme do mísy. Přidáme olivový olej, lák z okurek a ocet. Případně dochutíme. Umixujeme si několik nakládaných okurek a velkou cibuli a směs promícháme s čočkou. Čočka by neměla o svátcích na konci kalendářního roku chybět, abychom po celý příští rok neměli nouzi o peníze.
Nakrájíme si porce masa a lehce je naklepeme rukou. Kořeníme těsně před tepelným zpracováním, aby nám nevytekla šťáva, a to solí a pepřem. Krb musíme roztopit, aby se důkladně prohřál a steak se povedl.
Steak se na rozpáleném ohni dělá rychle, stačí mu asi tři minuty z každé strany. Hotové jídlo podáváme se zeleninovou ozdobou. Můžeme přidat i feferonku, kdyby chtěl někdo pikantnější pokrm.
Brambory umyjeme, necháme oschnout a mírně okořeníme směsí na americké brambory. Každou zabalíme do alobalu. V ohni je necháme asi 40 minut. Brambory je možné dochutit sýrovou pomazánkou z předkrmu.
Hlavní chod
Pivrncův steak na žulovém kameni s brambory v alobalu (vše připravené v krbu na ohni) a čočkový salát
Ingredience:
- 5 steaků z pravé hovězí svíčkové (á 200 g)
- 1 kg brambor
- pepř čtyř barev
- koření na americké brambory
- sůl
- zeleninová ozdoba
- sýrová pomazánka z předkrmů
- 1 balení čočky
- 1 nakládané okurky
- 1 cibule
- olivový olej
- oregano