Na těsto
Na náplň
- olivy 60 g
- tymián 1/2 svazku
- vejce 3 ks
- crème fraîche 200 g
- muškátový oříšek
- kajenský pepř
Omáčka z čertsvých rajčat s olivami
- rajčata (aromatická) 600 g
- piniové oříšky 60 g
- černé olivy 60 g
- bazalka 1 svazek
- česnek 1-2 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- rajský protlak 2 lžíce
- sůl
- pepř
- cukr 1/2 lžičky
- harissa 1/2 - 1 lžička
Postup přípravy
- Mouku promíchejte se solí, pepřem, mletým rozmarýnem a 30 g sýra. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prohněťte. Přitom postupně přidejte 2 lžíce studené vody. Těsto nejprve vytvarujte do koule, potom ji trochu stlačte (rychleji tak vychladne), zabalte do fólie a nechte odpočívat alespoň 30 minut v ledničce.
- Troubu zahřejte na 200 ˚C (horkovzdušnou na 180 ˚C). Formu na tarte vymažte máslem a vysypte strouhankou. Mezi dvěma kusy potravinové fólie vyválejte z těsta tenkou placku. Vyložte s ní formu na tarte, trochu povytáhněte okraje a několikrát propíchněte vidličkou. Povrch posypte sušenými luštěninami a naslepo pečte v troubě asi 10 minut.
- Mezitím odpeckujte olivy (olivy bez pecky nakrájejte na prstýnky). Opláchněte a osušte snítky tymiánu, sdrhněte lístky a nasekáme.
- Smíchejte vejce, crème fraîche a zbytek sýra, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem a kajenským pepřem. Teplotu v troubě snižte na 180 ˚C (horkovzdušná 160 ˚C).
- Předpečený tarte posypte olivami a polovinou tymiánu. Zbytek tymiánu vmíchejte do směsi vajec a sýra a nalijte na těsto ve formě. Tarte pečte dozlatova v horké troubě (uprostřed) přibližně 15–20 minut.
- Omáčka z čerstvých rajčat s olivami: Rajčata oloupejte škrabkou na rajčata nebo jinou ostrou škrabkou, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte semenínka a pokrájejte na větší kousky. Piniová jádra nasucho opražte na pánvi do zlatohněda. Olivy odpeckujte a nahrubo nasekejte. Opláchněte a osušte bazalku, menší lístky dejte stranou, větší natrhejte na kousky. Oloupejte a nahrubo nasekejte česnek.
- Do mísy dejte rajčata, piniová jádra, olivy, bazalku i česnek a tyčovým mixérem lehce promixujte. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a harissou. Dejte asi na 30 minut chladit. Nakonec ještě ozdobte lístky bazalky