Suroviny
- krevety (bez krunýře) 400 g
- slunečnicový olej 15 ml
- cibule 1 ks
- červená curry pasta 15–30 ml
- kokosové mléko 1 plechovka
- vývar (kuřecí nebo krevetový ) 500–700 ml
- kukuřice 2 klasy
- brambory 2 ks
- fenykl (bulva) 1/2 ks
- ústřicová omáčka 30 ml
- koriandr (nasekaný + zvlášť na ozdobení) 60 g
- hladká mouka 80 g
- chilli omáčka (piri-piri) 3 ml
- limetková šťáva (na dochucení)
Postup přípravy
- Dejte si stranou několik krevet na zdobení, ostatní nahrubo nasekejte na polévku.
- V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm nasekanou cibuli doměkka. Přidejte zázvor a kari pastu a vařte 30 vteřin. Vmíchejte trochu kokosového mléka, potom i zbytek, přidejte vývar a uveďte do varu.
- Odřezejte zrna z kukuřičných klasů a dejte je do hrnce. Přidejte brambory a fenykl nakrájené na kostky a na mírném ohni vařte, až bude oboje měkké. Do polévky pak přidejte nasekané krevety a 5 minut je povařte.
- Přidejte ústřicovou omáčku, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a koriandr. Dochuťte solí a pepřem.
- Rozmíchejte polévku v mixéru dohladka nebo rozmixujte jenom polovinu a potom obě poloviny smíchejte.
- Krevety, které jste si dali stranou poprašte moukou a piri-piri omáčkou. Na pánvi rozehřejte tenkou vrstvu oleje a opečte krevety dozlatova. Až budou hotové, pokapejte je limetovou šťávou.
- Rozdělte polévku do misek nebo talířů, ozdobte opečenými krevetami a čerstvým koriandrem, který jste si nechali stranou.