Suroviny
- hladká mouka 400 g
- moučkový cukr 140 g
- perníkové koření (mleté (hřebíček, skořice, vanilka, anýz, badyán)) 1 lžíce
- skořice 1 lžíce
- hřebíček (rozmačkaný ) 1 lžíce
- med 2 lžíce
- kakao 2 lžíce
- vejce 2 ks
- máslo 200 g
Poleva
- moučkový cukr 150 g
- bílek 1 ks + trocha citronové šťávy
Postup přípravy
- Mouku a cukr nasypte na vál, přidejte koření, med, kypřicí prášek, vejce a tuk.
- Vypracujte hladké tuhé těsto a dejte uležet, aby dostatečně ztuhlo.
- Těsto prohněťte a vyválejte na 2 milimetry tenký plát. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky.
- Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C zhruba 10–12 minut.
- Perníčky po vychladnutí zdobte polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu.