Suroviny
- brambory (středně velké, pokud možno salátové) 6 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- crème fraîche 200 g
- gouda (nastrouhaná) 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek
- slanina 125 g
Postup přípravy
- Brambory důkladně očistěte a 40–45 minut vařte v osolené vodě. Potom je slijte a nechte vychladnout. Brambory na podélné straně rozřízněte, ale nedořízněte úplně, vydlabejte a dužinu rozmáčkněte. Česnekové stroužky oloupejte a rozdrťte, jarní cibulku omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Rozpalte olivový olej, poduste na něm cibulku a přidejte na ni rozmačkané brambory. Do nich vmíchejte crème fraîche a 2/3 množství nastrouhaného sýra. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a bramborovou směsí naplňte slupky brambor.
- Plátky slaniny položte přes naplněnou bramboru a zasypte zbývajícím sýrem. Potom dejte brambory na pečicí plech v troubě předehřáté na 250 °C a 10–15 minut zapékejte.