Suroviny
- žlutá paprika (velká) 2 ks
- červená paprika (velká) 2 ks
- balzamikový ocet 1 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 4–5 lžic
- sůl
- pepř
- hladkolistá petržel 1 lžíce
Postup přípravy
- Na plech dejte papír na pečení a na něj položte celé papriky. Troubu rozpalte na maximum. Vložte plech s paprikami do trouby a rovnoměrně opékejte ze všech stran. Papriky můžete také opéct na sporáku na litinové plotýnce nebo je přímo opékat na ohni.
- Papriky by měly být důkladně opečené ze všech stran, šlupka by měla být načernalá s puchýřky. Lepší je, když papriky lehce spálíte, než aby byly syrové... Jakmile jsou hotové, vyndejte je z trouby a vložte do pevného igelitového sáčku, dobře ho uzavřete a sáček vložte do mísy se studenou vodou.
- Papriky nechte zapařit asi 15 minut. Poté je vyjměte ze sáčku. Šlupka se uvolní a půjde lehce stáhnout. Následně vytáhněte stopku, ideálně i s celým vnitřkem. Poté papriky rozkrájejte na čtvrtky a odstraňte zbývající semínka. Připravené papriky rozložte na talíř.
- Na zálivku si v kastrůlku ohřejte olivový olej, přidejte k němu balzamikový a vinný ocet a důkladně promíchejte. Přelejte přes papriky, osolte, opepřete a na závěr posypte nasekanou petrželovou natí. Servírujte s dobrým čerstvým pečivem.
Foto: www.michalsajmir.com