Pečivo
- hladká mouka 3 hrnky
Head
Postup přípravy
Paštika: na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, drcený česnek, přidáme očistěná játra, lístky tymiánu a 100 ml smetany ke šlehání. Dusíme, dokud játra nejsou hotová a všechna tekutina se nevypaří. Ochutíme solí, pepřem, případně kořením a společně se změklým máslem a zbývající šlehačkou rozmixujeme. Dáme do formy na srnčí hřbet a necháme v lednici vychladit, nejlépe do druhého dne.
Domácí chléb: v míse smícháme mouku, sůl, kmín a droždí. Dále se dají přidat škvarky, semínka atd. Vše pořádně promícháme a přilijeme hrnek a půl vody. Znovu promícháme a zakryté utěrkou necháme na teplejším místě odpočívat a kynout 8 až12 hodin. Na vál nasypeme mouku, aby těsto nelepilo, a rozprostřeme je do tvaru obdélníku dva až čtyři cm vysokého. Těsto necháme čtvrt hodiny odpočívat. Poté dáme do trouby nádobu, v níž budeme chleba péct a zapneme na 230 stupňů. Těsto mezitím přeložíme ze všech stran a necháme 30 minut odpočívat. Trouba s nádobou (kastrol s pokličkou) se nám bude mezitím vyhřívat. Po půl hodině vložíme těsto do rozpálené nádoby a zakryté pečeme 30-35 min. Poté odkryjeme a pečeme dalších 15 minut.